از کنفرانس خبری تا پیاده‌روی شهرداد روحانی با شهردار رشت

شهرداد روحانی، موسیقیدان و رهبر ارکستری که نامش در سطح جهان مطرح است، مدتی می‌شود که به بهانه برگزاری دور جدید تور رسیتال پیانو به ایران آمده و حالا در ادامه برگزاری این تور، بعد از اصفهان و گرگان به رشت، شهر اجدادی خود سفرکرده است.

نشست رسانه‌ای شهرداد روحانی چندساعتی قبل از شروع اجرای رسیتال پیانو، با حضور تعدادی از رسانه‌های استان، محمد حسن‌پور ریاست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی رشت، وحید فخر موسوی معاون هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد استان و علی احمدی فر رییس انجمن موسیقی گیلان برگزار شد. نکته قابل‌توجه اینکه محمدعلی ثابت‌قدم شهردار رشت هم از اواسط نشست به جمع حاضرین اضافه شد.

این نشست رسانه‌ای دقایقی قبل از ورود شهرداد روحانی و با اجرای فخر موسوی شروع شد. او به‌طور مختصر به معرفی شهرداد روحانی و فعالیت‌های موسیقیایی و هنری او پرداخت و از او به‌عنوان یکی از گنجینه‌های هنر استان یادکرد.

به گفته فخر موسوی، این نشست رسانه‌ای به پیشنهاد شخص روحانی برگزار شد تا از برنامه‌ها و اهداف‌ خود درباره موسیقی ایران با مطبوعات و رسانه‌ها صحبت کند.

 

رویای تعبیر شده

فرهاد گوی آبادی مدیر موسسه فرهنگی تبلیغاتی جام سبز و برگزارکننده رسیتال پیانو شهرداد روحانی هم در صحبت‌های کوتاه خود از اینکه رشت در این روز میزبان شهرداد روحانی است ابراز خوشحالی کرد. او با یادآوری دوران نوجوانی خود خطاب به این موسیقی‌دان گفت:« وقتی ۱۳ یا ۱۴ ساله بودم کنسرت آکروپلیس شمارا در کنار یانی دیدم. آن موقع فکر نمی‌کردم روزی بتوانم خودم کنسرت شمارا در رشت برگزار کنم.»

شهرداد روحانی چهره‌ای جدی و شاید کمی هم خشک دارد اما کافی است فقط چند دقیقه از حضورش در جمع بگذرد تا لبخند مهربانش تمام آن جدیت و خشکی چهره‌اش را از بین ببرد. شمرده صحبت می‌کند و صدایی رسا دارد. باحوصله به سؤالات گوش می‌کند و با آرامش به تک‌تک آن‌ها جواب می‌دهد.

او صحبت‌های خودش را با توضیح درباره انگیزه برگزاری تور کنسرت‌هایش در شهر‌های مختلف ایران شروع کرد و توضیح داد به دلیل اینکه همیشه بیشتر فعالیت‌های فرهنگی و هنری در تهران متمرکز است، همه مردم امکان شرکت در آن‌ها را ندارند. بنابراین تصمیم گرفتم خودم به شهر‌های مختلف ایران سفر کنم و به اجرای برنامه در نقاط دیگر هم بپردازم.

شهرداد روحانی به‌تازگی به‌عنوان رهبر مهمان ارکستر سمفونیک تهران هم انتخاب‌شده است. او درباره شورایی شدن پست مدیریت هنری ارکستر‌ها گفت: «مدیریت ارکستر‌ها به دو شیوه انجام می‌شود؛ به روش شورایی و غیر شورایی که در این روش مدیریت هنری تمام تصمیمات لازم را می‌گیرد. هر دو شیوه در ارکسترهای بزرگ رایج است. ارکستر فلارمونیک وین که یکی از بهترین ارکسترهای دنیا است و همچنین ارکستر لندن به روش شورایی اداره می‌شوند و تمام تصمیمات را اعضای شورا که از نوازندگان ارکستر هستند، می‌گیرند. ما مدتی مدیریت هنری را امتحان کردیم و جواب نگرفتیم، حالا قرار است مدیریت شورایی را امتحان کنیم که امیدوارم نتیجه بدهد.»

 

آهنگسازی، خلق اثر هنری از هیچ

او هم نوازنده ویولن و پیانو است، هم آهنگساز. و هم تجربه زیادی درزمینهٔ رهبری ارکسترهای بزرگ دنیا دارد. ازجمله همکاری با ارکستر یانی در آکروپلیس یونان که رهبری ارکستر را به عهده داشت. ازنظر روحانی آهنگسازی جذابیت بیشتری دارد چون رهبر ارکستر باید اثری که توسط شخص دیگری خلق‌شده را بازسازی کند و در اختیار نوازنده‌ها بگذارد اما یک آهنگساز از هیچ، اثری منحصربه‌فرد خلق می‌کند؛ بنابراین به آهنگسازی علاقه بیشتری دارد.

 

جای خالی حمایت‌های دولتی

روحانی به حضور هرساله خود در ایران و ارتباطش با جوانان مشتاق درزمینهٔ موسیقی اشاره کرد و گفت: «دفعه قبل که به ایران آمدم مستر کلاسی در گرگان برگزار کردم. هنرمندانی زیادی از سنین مختلف و تعدادی از دانشجوهای موسیقی حضور داشتند و من از اینکه آن‌ها چطور با آن سن و سال کم آن‌قدر خوب اجرا می‌کنند، تعجب کردم و همین قضیه من را تشویق کرد که این حرکت را ادامه بدهم.»

شهرداد روحانی در ادامه صحبت‌های خود به عدم‌حمایت دولتی از موسیقی ایران در مقایسه با کشور‌های اطراف اشاره کرد و گفت: «بعضی از کشور‌های اطراف ما مثل قطر ازآنجایی‌که امکانات زیادی در اختیاردارند، خیلی سریع‌تر پیشرفت می‌کنند و برای معرفی کشور خود به دنیا هزینه‌های زیادی می‌کنند. مثلاً در ارکستر فلارمونیک قطر فقط تعداد کمی از اعضا بومی هستند و بقیه نوازنده‌ها از کشور‌های اروپایی به این ارکستر اضافه شدند درحالی‌که خوشبختانه در ارکستر سمفونیک تهران و ارکستر ملی تمام اعضا ایرانی هستند.» او همچنین به تفاوت سرمایه‌گذاری در ایران و کشورهای دیگر پرداخت و اشاره کرد که اگر در ایران هم سرمایه‌گذاری‌های بیشتری درزمینهٔ هنر و موسیقی انجام بگیرد قطعاً پیشرفت سریع‌تری اتفاق می‌افتد.

 

اثری برای معرفی فرهنگ ایران

چهار سال از ساخت «سوئیت سمفونی خلیج‌فارس» می‌گذرد. اثری برای معرفی فرهنگ و تاریخ و هنر ایران به کشور‌های دیگر. ساخت این اثر زمانی اتفاق افتاد که زمزمه‌هایی از عنوان خلیج عربی در دنیا شنیده می‌شد. سازنده این اثر دغدغه‌ها و اهداف ساخت آن را این‌طور توضیح می‌دهد: «در آن برهه و با توجه به فضایی که به وجود آمده بود، این اثر باید ساخته می‌شد. بعد از ساخت اثر و در کتابچه‌ای که همراه سی دی است ۱۳ نقشه چاپ شد که قدمتشان به سیصد یا چهارصد سال قبل برمی‌گردد و از‌‌ همان موقع عنوان خلیج‌فارس روی همه نقشه‌ها نوشته‌شده بود. من فکر می‌کنم یکی از وظایف هنرمندان این است که به مسائل تاریخی و اجتماعی کشور خود بپردازد.»

««سوئیت سمفونی خلیج‌فارس در لندن و توسط ارکستر سمفونیک لندن و گروه کر ضبط و اجرا شد. خودش مایل بوده که این اثر را در یک کشور اروپایی ضبط کند:«حین اجرا و ضبط این اثر، کلمات خلیج‌فارس، ایران و خلیج همیشه فارس بار‌ها توسط گروه کر که انگلیسی هم بودند تکرار شد.»

 

هنر، مهم‌ترین کالای اقتصادی گیلان

محمدعلی ثابت‌قدم هم در بخشی از این نشست درباره پتانسیل‌های هنری رشت صحبت کرد و به این نکته اشاره کرد که مهم‌ترین کالای اقتصادی گیلان، هنر است که می‌تواند بسیار کم‌هزینه و درعین‌حال پرسود و اشتغال‌زا باشد.

محمد حسن‌پور ریاست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی رشت هم در این نشست دقایقی به صحبت پرداخت. او یکی از افتخارات شهرداد روحانی را تنظیم موسیقی فیلم محمد رسول‌الله دانست؛ فیلمی بر پایه دین و مذهب. همچنین به اجراهای ۱۵۰ و ۲۰۰ نفره خلیج‌فارس در لندن، لس آنجلس و پراگ آن‌هم با نوازنده‌های عرب و اروپایی اشاره کرد.

علی احمدی فر رییس انجمن موسیقی گیلان در بخش پایانی این نشست از کمبود‌ها و مشکلاتی که ارکسترهای محلی با آن مواجه هستند صحبت کرد.  احمدی فر تأکید کرد که باید به این ارکستر‌ها اهمیت بیشتری داد و موقعیت‌هایی برای آموزش و تقویت آن‌ها به وجود آورد

پس از کنفرانس خبری نیز شهرداد روحانی به همراه محمدعلی ثابت‌قدم از پیاده راه فرهنگی شهر رشت دیدن کردند.

رسیتال پیانو شهرداد روحانی به مدیریت موسسه فرهنگی تبلیغاتی جام سبز به مدیریت فرهاد گوی آبادی و مدیریت اجرایی مهندس  احمدی آرا و ایران خواه در دو سانس ۱۸ و ۲۱ دوشنبه بیستم اردیبهشت‌ماه در سالن وارش مجتمع فرهنگی خاتم‌الانبیا برگزار شد.

[Not a valid template]